Založ si blog

Vysoké školstvo na Slovensku so špičkovou medzinárodnou úrovňou

Depositphotos_13469724_m-2015Riadenie vysokého školstva na Slovensku je potrebné systémovo zmeniť a zjednotiť. Na jednej strane je tu hodnotenie úrovne podľa Akreditačnej komisie a na strane druhej systém financovania a podpory vedy a výskumu z ministerstva školstva. Je nanajvýš žiadúce dlhodobo udržiavať kvalitu vysokých škôl so špičkovým vzdelávaním spojené s progresívnou vedou, aplikovaným výskumom. Dnešnou nevyhnutnosťou je prepojenie moderného vysokoškolského vzdelávania s praxou.

Financovanie vysokých škôl je možné hodnotiť na základe kvality vzdelávania a podporovať doplnkové financovanie výkonov vysokých škôl v oblasti aplikovaného výskumu. Adekvátne je i subvencovanie ďalšieho rozširovania súťaže medzi vysokými školami o finančné prostriedky v rámci grantových schém z domácich i zahraničných zdrojov. Značný nepomer pretrváva aj v systéme financovania verejných a súkromných vysokých škôl vzhľadom na skutočnosť, že dane platia rodičia našich detí rovnako.

Podporou hodnotenia kvality vysokých škôl prostredníctvom transparentných kritérií akreditácie a tiež aj tvorbu vnútorných systémov kvality, porovnateľných so špičkovými európskymi univerzitami a vysokými školami, s cieľom zvyšovania konkurencieschopnosti a excelentnosti poskytovaného vzdelávania. V tomto zmysle je nevyhnutné zabezpečenie rovnakej kvality a rozsahu denného či externého štúdia na vysokých školách, diferenciácia vysokých škôl podľa ich vážnosti a poslania nielen v národnom, ale aj v európskom kontexte. Akreditačnú komisiu plánujeme koncepčne doplniť zahraničnými odborníkmi vrátane špecialistov z výskumného a zamestnávateľského prostredia.

Zvyšovanie kvality už poskytovaných študijných programov, porovnateľných so špičkovými zahraničnými univerzitami bude nevyhnutnou podmienkou pre získanie hodnotného vysokoškolského diplomu. Bakalárske vzdelanie by sa malo stať dostatočným pre široké uplatnenie sa na trhu práce, vzdelanie druhého a tretieho vysokoškolského stupňa bude potenciálom pre tvorivé zapojenie sa do výskumu a vývoja. Akreditačná komisia by sa mala orientovať na systém pravidelnej kontroly hodnotenia bakalárskych a magisterských študijných programov a zaistiť v týchto oblastiach systémovú kontrolu. Kvalitu vysokoškolského vzdelávania podporíme prostredníctvom systému zmysluplných mobilít pedagógov a študentov na špičkové vysoké školy v zahraničí.

Zabezpečením systému pravidelnej aktualizácie a modernizácie sústavy študijných odborov na Slovensku vrátane opisov študijných odborov na vysokých školách tak, aby boli dodržané zodpovedajúce požiadavky na vzdelávanie pre udržateľný rozvoj slovenskej ekonomiky. Stanovené výstupy vzdelávania budú zosúladené s Európskym kvalifikačným rámcom a zároveň porovnateľné s medzinárodným vzdelávacím formátom.

Kvalitné vysokoškolské vzdelávanie vyžaduje aj vyššiu kvalitu poskytovanej infraštruktúry, či už ide o budovy, učebne, kvalitné ubytovanie, stravovanie, a umožnenie príslušných kultúrnych a sociálnych služieb, porovnateľných s poprednými európskymi univerzitami. Prostriedky európskych štrukturálnych fondov budeme orientovať smerom k národným projektom obnovy infraštruktúry vysokoškolských škôl. A v neposlednom rade, systém odmeňovania vysokoškolských učiteľov je potrebné vybudovať na precíznom hodnotení kvality vzdelávacej a výskumnej činnosti spojenej s nadväzujúcim kvalifikačným rastom.

Vzdelávacie centrum v Dubline plní nezastupiteľnú funkciu pre slovenské deti

27.03.2017

Slávnostná akadémia v Dubline, ktorá sa konala pri príležitosti 10. výročia školskej prevádzky vo Vzdelávacom centre pre slovenské deti v Írsku, patrila predovšetkým malým a mladým Slovákom. Deti, ktoré pravidelne navštevujú centrum, aby nestratili kontakt s materinskou rečou, predviedli umelecké pásma v slovenskom jazyku a slovenskí učitelia zo vzdelávacieho [...]

Výročia a história: prečo sa máme venovať výročiam?

14.03.2017

Učebné osnovy sú koncipované tak, aby zahrnuli čo najväčšie spektrum historickej problematiky tak z hľadiska svetových, ako aj národných dejín. Sú nastavené tak, aby učiteľ pri jednotlivých výročiach aktuálne venoval väčšiu pozornosť konkrétnym témam, snažil sa diskutovať, hľadať so žiakmi príčiny a poukázal na následky. Momentálna hodinová dotácia [...]

„Babka k babce, budú kapce“

27.02.2017

Každá škola, ktorá chce uspieť, musí bojovať. Dnes je konkurenčný boj i v školskom prostredí. Kedysi riaditelia škôl predovšetkým zabezpečovali pedagogické činnosti a propagáciu školy, dnes je situácia odlišná. Školy bojujú o žiakov, priestory, financie. Riaditelia vystupujú vo funkciách manažérov- lídrov. Je dobré, ak majú podnikateľského ducha, obchodný [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Doc. PhDr. Ľudovít Hajduk, PhD.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 40186x
Priemerná čítanosť článkov: 4019x

Kategórie