Založ si blog

Veda, technika a výskum – pomôžme našej krajine napredovať a rásť!

Veda@Systém vedy a výskumu chápeme ako proces zameraný na tvorbu podmienok využívania nášho národného rastového potenciálu s cieľom prepájania existujúcich silných stránok výskumu a inovácií s potrebami podnikateľov a praxe ako takej. Z toho dôvodu je potrebné podporovať vybrané oblasti vedy, v ktorých má Slovensko dlhodobú tradíciu a vytvoriť sústavu grantových schém pre veľké verejné projekty s finančnou účasťou súkromného sektora.

V oblasti výskumu je potrebné zjednodušiť prístup k prostriedkom na výskum a zjednotiť jednotlivé grantové schémy tak, aby bolo 50% alokovaných na aplikovaný výskum. S tým súvisí vytvorenie systému kritérií pre hodnotenie aplikovaného výskumu s dôrazom na aplikáciu výsledkov (úžitkové vzory, licencie a pod.) a vypracovanie systému podpory moderných foriem rozvoja najmä pre mladých odborníkov. Napríklad cestou technologických inkubátorov, vedeckých parkov, startupov, spinoffov a ďalších. Podporujeme štruktúrne zmeny slovenskej ekonomiky smerom k udržateľnému rastu založenému na zvyšovaní inovačnej schopnosti a excelentnosti vo výskume a inováciách, ktorých cieľom je udržateľný hospodársky rast a s tým spojená zamestnanosť a kvalita života.

Moderná vedecko-výskumná politika sa má zamerať na zlepšenie úrovne spolupráce vedecko-výskumného, školského a hospodárskeho potenciálu tak, aby podporovala rozvoj a rast konkurencieschopnosti ekonomiky, v spojení s tvorbou inovatívnych produktov, technológií a služieb. V tomto zmysle je žiadúce uprednostňovať konkretizáciu zamerania výskumu na špecifické ciele a priority, pred všeobecným výskumom bez jasných tematických priorít. Je potrebné zastaviť pokles celkových výdavkov a počtu zamestnancov výskumu, zvlášť v podnikovom výskume a zvyšovať rast podielu aplikovaného výskumu na celkovom financovaní výskumu a vývoja.

Na dosiahnutie týchto priorít potrebuje Slovensko výrazným spôsobom navýšiť financovanie vedy, výskumu a inovácii s efektívnym využívaním fondov Európskej únie a súkromných zdrojov, kde budú určujúce priority s konkurenčnou výhodou a s najvyšším potenciálom rozvoja. V tejto oblasti je určite potrebné dokončiť projekt Cyklotrónového centra Slovenskej republiky podľa pôvodného strategického zámeru so štatútom národného centra, bolo by jednoznačným prínosom pre zdravotníctvo Slovenskej republiky.

Vzdelávacie centrum v Dubline plní nezastupiteľnú funkciu pre slovenské deti

27.03.2017

Slávnostná akadémia v Dubline, ktorá sa konala pri príležitosti 10. výročia školskej prevádzky vo Vzdelávacom centre pre slovenské deti v Írsku, patrila predovšetkým malým a mladým Slovákom. Deti, ktoré pravidelne navštevujú centrum, aby nestratili kontakt s materinskou rečou, predviedli umelecké pásma v slovenskom jazyku a slovenskí učitelia zo vzdelávacieho [...]

Výročia a história: prečo sa máme venovať výročiam?

14.03.2017

Učebné osnovy sú koncipované tak, aby zahrnuli čo najväčšie spektrum historickej problematiky tak z hľadiska svetových, ako aj národných dejín. Sú nastavené tak, aby učiteľ pri jednotlivých výročiach aktuálne venoval väčšiu pozornosť konkrétnym témam, snažil sa diskutovať, hľadať so žiakmi príčiny a poukázal na následky. Momentálna hodinová dotácia [...]

„Babka k babce, budú kapce“

27.02.2017

Každá škola, ktorá chce uspieť, musí bojovať. Dnes je konkurenčný boj i v školskom prostredí. Kedysi riaditelia škôl predovšetkým zabezpečovali pedagogické činnosti a propagáciu školy, dnes je situácia odlišná. Školy bojujú o žiakov, priestory, financie. Riaditelia vystupujú vo funkciách manažérov- lídrov. Je dobré, ak majú podnikateľského ducha, obchodný [...]

Belgicko, Európsky parlament, polícia

Krajná pravica tu nie je vítaná. Bruselské úrady zablokovali konferenciu konzervatívcov, kde mal vystúpiť Orbán

16.04.2024 17:26

Medzi pozvanými boli tiež niekdajší kandidát na prezidenta Francúzska Éric Zemmour alebo jeden zo strojcov brexitu Nigel Farage.

nehoda, auto

Tínedžer s dvomi promile alkoholu si sadol za volant, po nehode chcel ujsť

16.04.2024 17:20

Mladíka zadržal policajt, ktorý náhodou prechádzal okolo.

Vladimir Putin

Na oslavy vylodenia spojencov do Normandie pozvali Rusko, nie však Putina

16.04.2024 17:06

Šéf Kremľa nebude pozvaný z dôvodu agresívnej vojny rozpútanej Ruskom na Ukrajine.

zubár, zuby, zubný kaz,

Treba šetriť, rozhodla Dolinková a zrušila benefity u zubárov. Zdravý chrup budú mať len tí bohatí

16.04.2024 17:00

Náplasťou na rastúce ceny za zdravý chrup boli aspoň sčasti benefity zdravotných poisťovní. Od mája však pacienti o ne prídu.

Doc. PhDr. Ľudovít Hajduk, PhD.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 39993x
Priemerná čítanosť článkov: 3999x

Kategórie