Založ si blog

Vzdelávacie centrum v Dubline plní nezastupiteľnú funkciu pre slovenské deti

Slávnostná akadémia v Dubline, ktorá sa konala pri príležitosti 10. výročia školskej prevádzky vo Vzdelávacom centre pre slovenské deti v Írsku, patrila predovšetkým malým a mladým Slovákom. Deti, ktoré pravidelne navštevujú centrum, aby nestratili kontakt s materinskou rečou, predviedli umelecké pásma v slovenskom jazyku a slovenskí učitelia zo vzdelávacieho centra v Dubline mali možnosť priamo na vyučovaní predviesť svoje vedomosti a didaktické schopnosti pri ich odovzdávaní deťom pred zástupcami vzdelávacích centier z viacerých krajín Európy, zástupcami MŠVVŠ SR, ŠPÚ a ÚSŽZ.

Vo Vzdelávacom centre pre slovenské deti v Írsku učia slovenskí učitelia so vzdelávaním aj s praxou zo Slovenska na prvom stupni ZŠ, ako aj  na druhom stupni ZŠ, kde sú učitelia s kvalifikáciou pre slovenský jazyka literatúru v kombinácii s dejepisom. Slovenské deti zo širšieho okolia sa vzdelávajú v dvoch centrách, v Dubline a v pobočke v Corku. Vyučovanie je v sobotu raz za dva týždne a niektoré deti do centier cestujú aj štyri hodiny. V Dubline a Corku navštevuje vzdelávacie centrum 80 slovenských detí. Vzdelávajú sa tu od materskej školy až po prípravu na maturitné skúšky, pretože Írsko umožňuje maturovať zo všetkých jazykov Európskej únie. Túto možnosť využíva veľa mladých ľudí zo slovenským ale aj iným materinským jazykom.

Slovenčina je dôležitá pre deti najmä preto, že mnohé z nich chcú študovať na slovenských vysokých školách, preto urobíme všetko pre to, aby vzdelávacie centrá pre našich krajanov v zahraničí dostali zo slovenskej strany viac podpory. Konkrétne s riaditeľkou vzdelávacieho centra v Dubline, pani Pacherovou, sme sa už dohodli na podpore tvorby vzdelávacích štandardov. Následne prebehne recenzné konanie týchto štandardov, ktoré si vytvorili a my im môžeme pomôcť v uznaní týchto štandardov na Sekcii zahraničných Slovákov na ministerstve. Okrem toho ŠPÚ pomôže s tvorbou učebníc, potrebných pre výučbu vo vzdelávacích centrách a operatívne bude riešiť spolu s nimi  aktuálne úlohy v spoločnej pracovnej komisii ŠPÚ pre Slovákov žijúcich v Európe aj v zámorí, ktorá po prvý raz zasadne 14. júna v Bratislave počas osláv 70. výročia vzniku Štátneho pedagogického ústavu.

Výročia a história: prečo sa máme venovať výročiam?

14.03.2017

Učebné osnovy sú koncipované tak, aby zahrnuli čo najväčšie spektrum historickej problematiky tak z hľadiska svetových, ako aj národných dejín. Sú nastavené tak, aby učiteľ pri jednotlivých výročiach aktuálne venoval väčšiu pozornosť konkrétnym témam, snažil sa diskutovať, hľadať so žiakmi príčiny a poukázal na následky. Momentálna hodinová dotácia [...]

„Babka k babce, budú kapce“

27.02.2017

Každá škola, ktorá chce uspieť, musí bojovať. Dnes je konkurenčný boj i v školskom prostredí. Kedysi riaditelia škôl predovšetkým zabezpečovali pedagogické činnosti a propagáciu školy, dnes je situácia odlišná. Školy bojujú o žiakov, priestory, financie. Riaditelia vystupujú vo funkciách manažérov- lídrov. Je dobré, ak majú podnikateľského ducha, obchodný [...]

Nové poňatie výuky dejepisu na základných školách.

13.02.2017

Významný rímsky štátnik, rečník a filozof Marcus Tullius Cicero povedal :“Dejiny sú svedkami časov, svetlom pravdy, živou pamäťou, učiteľkou života a poslom minulosti.“ Formovanie generácií je dôležitým faktorom rozvoja a napredovania spoločnosti. Ľudia potrebujú poznať minulosť, aby pochopili prítomnosť. Prostredníctvom poznania histórie vieme odvodiť [...]

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaňa nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Doc. PhDr. Ľudovít Hajduk, PhD.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 39685x
Priemerná čítanosť článkov: 3969x

Kategórie