„Babka k babce, budú kapce“

27. februára 2017, Doc. PhDr. Ľudovít Hajduk, PhD., Školstvo

Každá škola, ktorá chce uspieť, musí bojovať. Dnes je konkurenčný boj i v školskom prostredí. Kedysi riaditelia škôl predovšetkým zabezpečovali pedagogické činnosti a propagáciu školy, dnes je situácia odlišná. Školy bojujú o žiakov, priestory, financie. Riaditelia vystupujú vo funkciách manažérov- lídrov. Je dobré, ak majú podnikateľského ducha, obchodný talent, fantáziu a vízie. Nie je to však jednoduché, preto keď im môžeme pomôcť, pomôžme im.

Vážení priatelia, rodičia, blíži sa čas podávania daňových priznaní, čas ročného zúčtovania daní z príjmov zo závislej činnosti.  Keďže sme národ slovenský a  sme národom so srdcom a empatiou, dovolím si Vás v mene všetkých škôl, učiteľov a i v mene Vašich detí upozorniť na možnosť pomoci, ktorá adresne pomôže škole, do ktorej chodí Vaše dieťa, škole do ktorej ste chodili Vy, škole, ktorá je v blízkosti Vášho domova.

Občianske združenia škôl (Združenia rodičov a priateľov škôl) a neziskové organizácie, ktoré sú zaregistrované v Centrálnom notárskom registri môžu  prijímať podiel zaplatenej dane (ZÁKON o dani z príjmov  č. 595/2003 Z. z. v znení noviel v § 50) vo výške 2% resp. 3%. V praxi to zjednodušene znamená to, že z Vašej dani, ktorú uhradíte do štátneho rozpočtu, bude čiastka presmerovaná priamo prijímateľovi.

Zoznam prijímateľov podielu zaplatenej dane je uvedený na internetovej stránke www.notar.sk (prípadne sa na registráciu opýtate priamo v škole).

 

Školy a školské zariadenia využívajú tieto prostriedky na projekty pre žiakov, nákup zariadenia tried, nákup interaktívnych tabúľ, krúžky, tvorivé dielničky, nákup kníh, vzdelávacie, športové aktivity a každý jeden cent zo získaných finančných prostriedkov škola zodpovedne a zmysluplne využije pre naše deti.. Táto pomoc nič navyše nestojí a zároveň veľa pomôže. Ak ste už tak urobili, ste jednoducho skvelí rodičia, ktorým záleží na našich školách.