Založ si blog

Výročia a história: prečo sa máme venovať výročiam?

Učebné osnovy sú koncipované tak, aby zahrnuli čo najväčšie spektrum historickej problematiky tak z hľadiska svetových, ako aj národných dejín. Sú nastavené tak, aby učiteľ pri jednotlivých výročiach aktuálne venoval väčšiu pozornosť konkrétnym témam, snažil sa diskutovať, hľadať so žiakmi príčiny a poukázal na následky. Momentálna hodinová dotácia dejepisu na základných školách na to učiteľom nepostačuje, preto je potrebné privítať  snahy o navýšenie počtu hodín dejepisu na druhom stupni ZŠ.

Autonómia učiteľov pri výbere a spracovaní učív a teda aj konkrétnych výročí je v princípe postačujúca, lebo učiteľ má možnosť upraviť si až tretinu učiva ročníka a doplniť ho o témy, ktoré vyučujúci pokladá za dôležité. Je to rozhodnutie určitého učiteľa. Aké metódy či pomôcky použije: od dobových dokumentov, cez pútavé príbehov reálnych osôb, cez  historický román, až po skutočné dôsledky v súčasnosti. Je potrebné podporiť snahy, aby sa témam týkajúcim sa prevencie prejavov extrémizmu venoval vo vyučovaní väčší priestor, aby ich vyučovali schopní kvalifikovaní a rozhľadení pedagógovia a aby výklad a celkový priebeh hodín dejepisu vytváral priaznivú a kultivovanú reakciu vo vývoji charakteru žiakov.

Naši učitelia tradične pracujú najmä s učebnicami. Tá pre deviaty ročník ZŠ obsahuje učivá: Nový štát na mape Európy, Život v Slovenskom štáte, Aký bol Slovenský štát?, Slovenské národné povstanie. Predstavuje to nevyhnuté minimum, dôležité pre rozvoj historického vedomia, hľadania príčinných súvislostí, logického uvažovania, ktoré je nutné rozvíjať už v základnej škole, pritom nezabúdať na výchovnú a hodnotovú zložku rôznych historických faktov v súvislosti so všeľudskými princípmi. Je potrebné formovať osobnosť našich žiakov v čase ich dospievania.

Učebnica pre tretí ročník gymnázií obsahuje učivá: Slovenská republika – nový štát (to je správnejší názov); Vnútorná a zahraničná politika Slovenskej republiky; Kultúrny, sociálny a hospodársky život na Slovensku; Slováci na bojiskách druhej svetovej vojny; Osudy nepohodlných; Odboj za hranicami a doma; Povstanie. Iné materiály ako učebnice so schvaľovacou doložkou alebo atlasy a pracovné zošity s odporúčacou doložkou sa používajú na základe rozhodnutia učiteľa, znalostí príbehov, literatúry z daného obdobia a pod. V tejto etape je potrebné ukázať vplyvy štátoprávneho usporiadania na skutočný život občana, využívať dokumentačné materiály napr. z Ústavu pamäti národa k didakticko-metodickému posilneniu tejto problematiky a poukázať na zodpovednosť rozhodnutí občana za náš spoločný život.

Teda výročia áno, dôležité však je, ako a cez aké príbehy ich transformovať/ sprostredkovať našim deťom a mladým ľuďom.

Vzdelávacie centrum v Dubline plní nezastupiteľnú funkciu pre slovenské deti

27.03.2017

Slávnostná akadémia v Dubline, ktorá sa konala pri príležitosti 10. výročia školskej prevádzky vo Vzdelávacom centre pre slovenské deti v Írsku, patrila predovšetkým malým a mladým Slovákom. Deti, ktoré pravidelne navštevujú centrum, aby nestratili kontakt s materinskou rečou, predviedli umelecké pásma v slovenskom jazyku a slovenskí učitelia zo vzdelávacieho [...]

„Babka k babce, budú kapce“

27.02.2017

Každá škola, ktorá chce uspieť, musí bojovať. Dnes je konkurenčný boj i v školskom prostredí. Kedysi riaditelia škôl predovšetkým zabezpečovali pedagogické činnosti a propagáciu školy, dnes je situácia odlišná. Školy bojujú o žiakov, priestory, financie. Riaditelia vystupujú vo funkciách manažérov- lídrov. Je dobré, ak majú podnikateľského ducha, obchodný [...]

Nové poňatie výuky dejepisu na základných školách.

13.02.2017

Významný rímsky štátnik, rečník a filozof Marcus Tullius Cicero povedal :“Dejiny sú svedkami časov, svetlom pravdy, živou pamäťou, učiteľkou života a poslom minulosti.“ Formovanie generácií je dôležitým faktorom rozvoja a napredovania spoločnosti. Ľudia potrebujú poznať minulosť, aby pochopili prítomnosť. Prostredníctvom poznania histórie vieme odvodiť [...]

Finančná správa / FS / Kriminalisti /

Akcia Lotus: Finančná správa zaistila deväť áut, dom, chatu i štyri milióny eur

16.04.2024 10:41

Akcia bola zameraná na rizikových a nepoctivých daňovníkov, ktorí obchodovali s dovezenými motorovými vozidlami, tzv. autíčkarov.

Poprad / Tulipány /

Poprad zdobia tisícky tulipánov z Holandska, vykvitli o niekoľko týždňov skôr

16.04.2024 10:33

Len na hlavnom kruhovom objazde v centre vlani v septembri vysadili viac ako 21-tisíc cibuliek. Ďalšie tisícky pribudli na ostatných priestranstvách.

vojna na Ukrajine, delo

Ukrajina má ťažkosti na východe krajiny, nedostatok munície je závažný

16.04.2024 10:10

Už vo svojej analýze z predchádzajúceho dňa ISW upozornil, že Rusko by nedostatok munície mohlo využiť na ovládnutie mesta Časiv Jar.

Peter Pellegrini

Prieskum: Najdôveryhodnejším politickým lídrom je Peter Pellegrini

16.04.2024 09:49

Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre TV Markíza. Kto obsadil druhé a tretie miesto?

Doc. PhDr. Ľudovít Hajduk, PhD.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 39971x
Priemerná čítanosť článkov: 3997x

Kategórie